Zkoušíte doma vyrábět potraviny, kterými si budete jisti, že jsou skutečně bez konzervantů, umělých barviv a emulgátorů? Je na vašem pomyslném seznamu domácích potravin i šunka, ale zatím jste neměli odvahu ji zkusit vyrobit? Ničeho se nebojte, je to jednodušší, než si myslíte.
Co budete potřebovat?
1 kg vepřového, kuřecího, krůtího nebo králičího masa (zde doporučujeme zajít k prověřenému řezníkovi či farmáři pro opravdu kvalitní vepřovou kýtu, drůbeží prsa nebo králíka)
- 25 g soli
- Střívko na tlačenku
- Velký hrnec nebo šunkovar
- Jiné vybavení: velká mísa, případně mixér, ostrý nůž, prkénko či další nádobí nebo drobné příslušenství do kuchyně, které vám celý proces výroby šunky usnadní
Tip: šunku můžete samozřejmě vyrábět i z většího množství masa – pamatujte však, že na každý 1 kg masa budete potřebovat cca 25 g soli.
Začínáme s přípravou…
Maso nejprve nakrájejte na větší kousky, posypte solí a dejte do mísy. Přidejte ještě malou lžičku krystalového cukru a trochu pepře. Maso nyní musí změknout – záleží na vás, jestli jej budete hníst ručně nebo použijete mixér. Poté je potřeba, aby si maso odpočinulo, a to na 48 hodin v lednici. Párkrát během té doby maso ještě ručně promíchejte.
Aby šunka lépe držela pohromadě, odeberte zhruba jednu třetinu masové směsi a rozemelte ji zcela najemno. Poté ji zase smíchejte se zbytkem masa. Nyní máte připravenou masovou směs, kterou opatrně napěchujte do tlačenkového střívka, a na obou koncích pečlivě zavažte.
Nyní přichází na řadu větší hrnec nebo hrnec v kombinaci se šunkovarem. Pokud jste se rozhodli vařit šunku pouze ve větším hrnci, budete potřebovat teploměr, abyste mohli neustále kontrolovat teplotu vody, (teplota nesmí přesáhnout 80 °C). Naplněné střívko vložte do 80stupňové vody, zkuste je něčím zatížit, aby bylo ve vodě celé ponořené a vařte zhruba 1,5 hodiny. Neustále dávejte pozor na teplotu vody.
Pokud připravujete šunku v šunkovaru, nepotřebujete žádné tlačenkové střívko. Maso dáte přímo do šunkovaru, který je již vybaven teploměrem. Celý šunkovar pak postavíte do hrnce s vodou a hlídáte teplotu vody, aby nepřesáhla 80 °C.
Zhruba po hodině a půl šunku vyndejte, nechte vychladnout a na 48 hodin ji dejte uležet do ledničky. Poté můžete podávat.
https://superdum.cz/altanky-a-pergoly/
https://nbydleni.cz/okrasna-zahrada-vas-jeste-potrebuje-tyto-prace-v-prosinci-nevynechejte/
https://vybavbyt.cz/zeleninova-zahrada-na-balkone/